Apa-fiú párbajok a Fedeles Fogathajtó Világkupán

Idén december 1-én és 2-án kerül megrendezésre a lovas sportok Formula 1-ének is nevezett Fedeles Fogathajtó Világkupa budapesti fordulója, ahol világklasszis négyesfogathajtók mérettetnek meg. A budapesti verseny azért is különleges lesz, mert két apa-fiú páros fog rajthoz állni, a holland Ijsbrand és Bram Chardon, valamint magyar színekben Dobrovitz József és ifjabb Dobrovitz József is egymás ellen fog küzdeni. Így tehát apák és fiúk harcolnak majd egymással.

Az első Fedeles Fogathajtó Világkupát – négyesfogatok részvételével – 2001. novemberében rendezték, speciális körülmények, és szabályrendszerek között. A fedeles versenyek rendezésekor ugyanis figyelembe kell venni a sportcsarnokok adta lehetőségeket, valamint azon körülményeket (mint például a fények és hangok), amelyek zavaróak lehetnek a lovak számára. Éppen ezért ezeken a versenyeken speciálisan képzett lovakkal indulhatnak.

Budapest 2008-ban bekerült a FEI World Cup Fogathajtó Világkupa versenynaptárába, és már 11 alkalommal rendezett színvonalas versenyt, ezzel pedig csatlakozott Európa lovas fővárosaihoz.

„A Lovas Világkupa nem csupán egy a nemzetközi lovas versenyeink közül. Sokkal több annál! A tények sora bizonyítja, hogy a 2007. évi első rendezvényünk gyújtópontja volt a hazai lovaséletünk azóta folyó előremutató eseményeinek. Az európai rangú rendezvényünk lovaséletünk fejlődésének lendületet adott. Új ötleteket, módszereket, kreativitást, közös gondolkodást hozott felszínre. Felhívta a figyelmet, hogy a színvonalas lovassport, a lovaságazat támogatásra érdemes erő- forrás. Új stratégiai gondolkodást, új szemléletet indított el – a minőség-, a nemzetközi színvonal igényével.” – nyilatkozta Lázár Vilmos a Magyar Lovassport Szövetség elnöke.
A budapesti futam tétje a februári döntőbe jutás! Rajthoz áll a belga Glenn Geertz, a svájci Jérôme Voutaz, a holland Ijsbrand és Bram Chardon valamint magyar színekben Dobrovitz József és az ifjabbik Dobrovitz József. A holland Chardon és a magyar Dobrovitz családokban is már hagyománnyá vált a négyesfogathajtás, így nem meglepő, hogy idén apák és fiúk egymás ellen küzdenek Budapesten a Papp László Sportarénában.

A lovas sportok Formula 1-ének is nevezett Fedeles Fogathajtó Világkupa budapesti futamai előtt a Suttogók című produkció világpremierjének keretében színpadra lépnek a lóidomítás nagyágyúi: Monty Roberts, az igazi Suttogó, Jean François Pignon, a szabadidomítás mestere, valamint a száguldó ménest lóhátról irányító Lorenzo. A Suttogók egy kerekesszékes kisgyermek története, aki látja a huszárok felvonulását, és hazatérte után arról álmodik, hogy egyszer ő is együtt lovagol majd velük. A nézőközönség a kisfiú álmának megvalósulásán keresztül követheti végig a lóidomítás egyes mozzanatait.

Sajtókapcsolat:
Farkas Zsolt
mobil: +36 30 685 8327